Bucate alese

Bucate alese specifice zonei: Pastrav la cuptor cu ciuperci

Bucatarie

Pastrav la cuptor cu ciuperci.


Cand am trecut pe la pastravarie, fara sa stie cei din grup, am luat cate 2 pastravi de fiecare. Si, cum sunt si pescar, asta imi place sa gatesc.

Dar unde este bucataria? Langa living si cu iesire spre terasa. Ok! Imi place! Inchid usa spre living si deschid usa spre munte sa nu ma tradeze mirosul… Deci ” Ce avem  noi aici?!”: 2 frigidere, aragaz cu 5 ochiuri si cuptor, cafetiera, toaster paine, cuptor cu microunde, ustensile, cratiti si tigai. Se pare ca aici am de toate.  Caut dupa tacamuri, deschid un dulap si dau de farfurii, trag un sertar si iata-le! Nu-i rau, chiar este foarte bine!

Asadar, la treaba: spal pastravul, il eviscerez si-l las la scurs. Aduc vinul alb din portbagaj, ciupercile si legumele. Tai  ceapa , rosiile si patrunjelul. Intr-un vas termorezistent  pun putin ulei, fac un pat de ceapa si rosii pe care pun curcubeu de pastravi alintati cu cateva mirodenii si desfac vinul. Caut un pahar - sa pun cu masura! -  il umplu si il duc la gura.  Bun!!! Si uitindu-ma din usa la veverita dintru-un alun  de linga casa, mai cinstesc putin si … dus a fost! Reteta era cu vinul turnat  in tava, aveti dreptate!  Ma conformez , tai si ciupercile si le arunc deasupra. Acopar cu o folie de aluminiu si-l bag la cuptor.
Iau paharele si invit pietenii la foisor pentru o degustare pe indelete dar nu mai mult de 20 minute.  Pastravul ma cheama!.  Dau folia jos, pun si patrunjelul, il mai las 5-6 minte si, ce-a iesit, va las pe dvs. sa ghiciti!
Intre timp, la gratar, forfota mare. Se aude: ” Gata micii!!!”
   
Dam alarma la consoartele noastre si, ce sa vezi: revolta in toata regula!  Astazi, voi - barbatii pregatiti masa (noi tinem dieta)!”.  Cum loc de negociere nu era, ne-am schimbat tactica.
Pe terasa, pe o masa mare, pune painea, adu micii si cind am scos pestele aburind din cuptor, ce sa vezi: doamnele au uitat de dieta!

Misiune indeplinita!!!
Tot eu soferul